|  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Dietetika

Az utóbbi 2-3 évtizedben a civilizációs betegségek (pl.: magas vérnyomás, koszorúér-betegségek, cukorbetegség, elhízás, csontritkulás) elsősorban az ülő, mozgásszegény, stresszes életmód, a környezeti ártalmak és a helytelen táplálkozási szokások miatt alakultak ki.

 A rostban, vitaminokban szegény, egyszerű szénhidrátokban és koleszterinben gazdag, rendszertelen táplálkozás hatalmas befolyással bír e betegségek kialakulásában. Kellő tudatossággal és odafigyeléssel ezeket a rizikótényezőket minimálisra csökkenthetjük, így máris sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Leggyakoribb vizsgált kórképek

  • elhízás,
  • diabetes mellitus, másnéven cukorbetegség,
  • szív- és érrendszeri megbetegedések pl.: magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas vérzsírértékek, szívinfarktus,
  • policisztás ovárium szindróma (PCOS), inzulinrezisztencia,
  • pajzsmirigy-betegségek,
  • táplálékallergiák és -intoleranciák,
  • gyulladásos bélbetegségek pl: Crohn-betegség, Colitis ulcerosa,
  • IBS (irritábilis bélszindróma),
  • reflux, fekélybetegségek, epekövesség,
  • máj elzsírosodása,
  • csontritkulás,
  • köszvény,
  • veseelégtelenség, vesekövesség.

Betegségek kezelésén kívül egyéb dietetikai tanácsadási területek

  • egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás,
  • várandós és szoptató édesanyák táplálkozása,
  • különböző korcsoportok táplálkozása (kisdedek, óvodások, iskoláskorúak, serdülők, felnőttek, idősek),
  • teljesítményfokozó sporttáplálkozás.

Dietetikai konzultáció

Az első alkalommal a konzultáció keretén belül a páciens kórtörténetének, táplálkozásának és életmódjának részletes megismerésére, testösszetételének meghatározására kerül sor. Ezen információk alapján dietetikai diagnózist állítunk fel, megbeszéljük a szükséges táplálkozási változtatásokat és kitűzzük a közösen elérendő célokat.

Ugyanakkor, mint tudjuk, a szó könnyen elszáll, így egy személyre szabott írásos emlékeztető készül a páciensek számára, amiben a betegség(eik)nek/állapotuknak megfelelő tanácsokat találnak.

Dietetikai kontrollok

Ideális, ha a páciens lehetőség szerint 3 napos táplálkozási naplóval* érkezik, ami alapján egy személyre szabott étrendet javaslunk. A cél az, hogy a diéta a lehető legjobban alkalmazkodjon a meglévő szokásrendszerhez, így az nem egy teljesen új életforma, hanem egy szerethető életmód lesz. Az utolsó konzultáció óta felmerült kérdéseket megbeszéljük, az esetleges félreértéseket tisztázzuk.

Minden kontroll alkalmával végzünk egy testösszetétel-kontrollt, így nyomon követhető a páciens fizikai állapota s a változás is.

Egyéni étrendtervezés

Sokszor nehéz egy hosszú nap után a boltban vagy a hűtő előtt állva kitalálni, hogy mi is legyen aznap vacsorára, ami finom, laktató és még a szükséges étrendi keretekbe is beillik. A mai rohanó világban az étkezések megtervezése általában a napi feladatok végére csúszik, így az életmódváltás szinte lehetetlen küldetésnek tűnik.

E kezdeti nehézségek leküzdésének hasznos eszköze a szakember által írt egyhetes étrend, melyre mankóként támaszkodhatnak a páciensek. Biztonságot nyújt, hogy előre meg tudják vásárolni a szükséges alapanyagokat, biztosan minden összetevő kéznél lesz az ételkészítéshez és felesleges termékek sem csábítják majd el az elszánt személyeket.

Az étrend az első konzultációs alkalmon felvett táplálkozási szokásokon alapul majd, megalkotásánál figyelembe veszem a kedvelt, nem kedvelt, esetleg panaszt okozó élelmiszereket/ételeket, valamint a vásárlási szokásokat és lehetőségeket is.

 Az étrend tartalmazza:

  • a heti étlapot táblázatos formában,
  • a szükséges recepteket, ételkészítési tanácsokat és
  • a „bevásárlólistát”, azaz a hozzávalók összesített listáját.

Testösszetétel-mérés

Az elemzést egy professzionális Omron BF511 típusú testösszetétel-mérővel végezzük, mellyel Ön fájdalommentesen, néhány másodperc alatt megtudhatja, milyen arányban található zsír és izom a szervezetében. Az eszköz négypólusú, 8 ponton érintkező elektródarendszere növeli a pontosságot és a megismételhetőséget.

  • a mérés mezítláb, felöltözve történik,
  • fájdalommentes,
  • a szervezet számára nem megterhelő,
  • bármikor megismételhető,
  • a mérés 20 másodpercig tart, az eredmények a kijelzőn egyből láthatóak,
  • 6-80 éves korig,
  • 100-199,5 cm-ig,
  • 0-150 kg-os testsúlyig használható.

Méréssel nyomon követhető értékek:

  • testtömegindex (BMI),
  • testtömeg (kg),
  • vázizomzat (%),
  • testzsír (%),
  • visceralis zsír (%): a szervek között található zsírmennyiség, melynek magas értéke okozhatja a véráram megnövekedett zsírszintjét, valamint olyan gyakori betegségek kialakulásához vezet, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség
  • nyugalmi alapanyagcsere (kcal)

Testösszetétel-mérés előtti tudnivalók

A minél pontosabb eredmény érdekében, kérem, a vizsgálatra a következők tudatában érkezzen:

  • ha tud, vizelet- és székletürítést követően jöjjön a mérésre.
  • 2 órával a mérés előtt ne egyen vagy igyon.
  • mérés előtt közvetlenül ne sportoljon vagy fürödjön.
  • menstruáció esetén a szervezet vízvisszatartása nagyobb, így a mérés eredménye pontatlan.
  • a készülék nem alkalmazható: várandósoknak, orvosi elektronikus implantátummal (pl.: pacemaker), hordozható elektromos orvosi készülékkel (pl.: elektrokardiográf), elektronikus létfenntartó rendszerekkel (pl.: mesterséges szív/tüdő) élőknek.
Dietetika:

Boldog Nóra
Rendelési idő:
szerda 16:00–20:00 csütörtök 16:00–20:00


Oláh Hajnalka
Rendelési idő:
hétfő 16:15–20:00 kedd 16:00–20:00


Nézzen szét nálunk
Nézzen szét nálunk
Hírek
A fájdalom és félelem csökkenthető?
2018 SZEP 28.
Tovább
További híreink
Így juthat el hozzánk
Partnereink
Budaörsmed Budaörsi Egészségügyi Központ
MedSpot Alapítvány
Szent János Kórház
Uzsoki utcai Kórház
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Centrum Lab
Semmelweis Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
foglaljorvost.hu
Advance Medical Hungary
Hôpital de l'Enfance de Lausanne
Autistic Art
Forbes
Kaptár
Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikai Társaság
Share@Facebook
Link másolása