Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.info@panoramamed.hu /panoramamed
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.
info@panoramamed.hu  /panoramamed
Egyéni gyermek- illetve felnőtt terápia

Számos pszichoterápiás szemlélet, iskola létezik. A közös bennük az, hogy valamennyien a lelki működés tartós, belülről fakadó változására, a páciens minél nagyobb belső szabadságára törekszenek. A pszichoterápiás szemlélet szempontjából nem feltétlenül elsődleges kérdés az, hogy a páciens egészségesnek vagy betegnek számít-e, a pszichoterápia annak javasolt, aki változni szeretne.

Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Felnőtt egyéni pszichoterápia

A pszichoterápia egy folyamat, melynek alapja a páciens és a terapeuta rendszeres találkozása során végzett közös munka. Mindez mindkét féltől odafigyelést, jelentős érzelmi befektetést igényel. Pszichoterápiába járni nem könnyű ugyan, de az életminőség jelentős változásával kecsegtet.

Szakrendelőnk a pszichoterápiás paletta jelentős spektrumát nyújtja a hozzánk fordulóknak: relaxáció, magatartás-terápia, rövid és hosszú pszichoanalitikus szemléletű terápia, pár- és családterápia egyaránt elérhető. A megfelelő módszert páciensünk alapproblémájának, szemléletének, változási motivációjának fényében közösen választjuk ki.

Gyerekpszichoterápia

A gyerekpszichoterápia elsődleges célja a gyerek fejlődési lehetőségének helyreállítása, az azt akadályozó tényezők elhárítása. A gyerekpszichoterápiák a gyerek legtermészetesebb nyelvén, a játékon keresztül történnek. A tudattalan folyamatok feltárásán túl, a csecsemőkutatások és fejlődéslélektani megfigyelések eredményeivel kiegészülve, a modern analitikusan orientált gyerekterápia fő jellegzetessége a kapcsolati hangsúly. A személyiség fejlődése, önmagunk megismerése csakis a másik személy által, vele való kölcsönhatásban, az érzések, élmények megosztásán keresztül tud megvalósulni.

Mikor segíthet

Nehézség akkor áll fenn, ha a folyamatos fejlődés valamilyen ok miatt megakad. Ez a gyereket nagy feszültséggel tölti el, amit nem biztos, hogy verbálisan ki tud fejezni, de tünetein keresztül mutatja, hogy segítséget igényel. Hogy ki milyen jelzést alkalmaz, az függhet életkortól, a személyiség érzékeny pontjaitól, de attól is, hogy “mire vevő” a környezete.

  • a leggyakoribb tünetek kisgyerekkorban: agresszív viselkedés, beilleszkedési nehézség, kommunikációval kapcsolatos nehézségek (beszéd elutasítása idegen környezetben, dadogás), elválási nehézségek a szülőtől, alvászavarok (fokozott szorongás az elalvástól, rémálmok, éjszakai felriadások, alvajárás), étkezési zavarok, szobatisztaság kialakulásával kapcsolatos tünetek, körömrágás, hajtépkedés, pszichés eredetű testi tünetek (pl. hasfájás, ekcéma, asztma, allergia stb.)
  • a kisiskoláskor és kiskamaszkor jellegzetes tünetei lehetnek: magatartási zavarok, tanulási nehézségek, beilleszkedési nehézségek, kortárs kapcsolatok zavarai, pszichés eredetű testi tünetek, evés és alvászavarok, tik, dadogás.
  • kamaszkorban a kortárs kapcsolatok zavarai, önsértő magatartás, szorongás (kényszer, tik, pánik, fóbiák) a gyakrabban előforduló tünetek.

A szülőkkel való kapcsolat

A gyerek verbalizációs készségének behatároltsága miatt többnyire nem tudja megfogalmazni nehézségeit. Valamilyen tünetet mutat, és azon keresztül kommunikálja elakadásait, nehézségeit. Ez a feszítő állapot szenvedést okoz a gyereknek, de szenvedést okoz az aggódó szülőnek is. A szülők leggyakrabban a tüneteket tapasztalva keresnek pszichológiai segítséget.

A gyerekpszichoterápiában nem csak a gyerekkel, de a szülővel is szerződést kötünk, és együtt dolgozunk. Elengedhetetlen a szülők bevonása a közös munkába, ugyanis a gyerek fejlődése a környezetével való interakcióban, attól való függésben zajlik. A gyerekpszichoterápia célja, hogy a gyerek és a szülők kapcsolatában minőségi változást érjen el, felszínre hozza a kapcsolatukban rejlő erőforrásokat, növelje mind a gyerek, mind a szülők kompetenciaérzetét, és olyan készségek kialakításához segítsen hozzájutni, melyek hosszú távon segítséget adnak a problémák önálló megoldásához. Mindezek elérése a szülők részéről is elköteleződést igényel.

A pszichoterápia sajátosságai serdülőkorban

Pszichoterápiás szempontból igen fogékony kornak tekintjük a serdülőkort, ugyanis eleve hatalmas belső fejlődésen, változásokon megy keresztül a fiatal. Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy a serdülőkorra jellemző ingadozások, leválási törekvések kihívást jelentenek a terápia szempontjából. Egyéni terápiás helyzetben inkább a rövidterápiák a jellemzőbbek, de éppen a változásra való fokozott fogékonyság miatt ezek a rövidterápiák is igen hatékonyak lehetnek.

Gyerek- és serdülőterápia a gyakorlatban

Mivel az analitikusan orientált gyerekterápia sajátossága a kapcsolat-központúság, elengedhetetlen a rendszeres találkozás, ami a gyerekkel heti egy, ritkábban heti többszöri alkalmat jelent, a szülőkkel pedig havi rendszerességgel történő találkozást igényel:

  • a szülő gyerekpszichoterápiás rendelésre való bejelentkezését
  • egy ún. első interjús beszélgetés követi, amikor kisgyerek esetén csak a szülővel/szülőkkel, 14–15 éves kor után pedig a szülőkkel és a fiatallal közösen találkozunk, melynek célja a kapcsolatfelvétel, a probléma megismerése.
  • az első interjút egy un. pszichodiagnosztikus szakasz követi, ami kb. 3-5 alkalmat ölel fel a gyerekkel, majd egy konzultációs találkozást a szülőkkel. Fontos kiemelni, hogy a pszichés zavar sosem egyetlen okra vezethető vissza, mindig számos tényező kölcsönhatása hozza létre.
  • a problémát megismerve szükség esetén pszichoterápiát javaslunk. Nehéz egy analitikusan orientált gyerekpszichoterápia hosszát előre megjósolni: vannak rövidebb idő alatt is rendezhető tünetek, de akár 2–3 évet is felölelhet.
dr. Cseh Júlia
Rendelési idő:
kedd, csütörtök 14:00–20:00


Együd Péter
Rendelési idő:
hétfő 16:00–20:00 szerda 16:00–19:00


Ferenczhalmy Réka
Rendelési idő:
szerda 13:00–18:00


Gődény Anna
Rendelési idő:
csütörtök 16:00–20:00


Juhász Dániel


Kovacsics Leila
Rendelési idő:
kedd 9:00–12:00, 14:00–18:00 szerda 8:00–13:00


Kovács Erika


Kovács Györgyi
Rendelési idő:
hétfő 14:30–20:00


dr. Mészáros Gergely
Rendelési idő:
péntek 14:00–18:00


Radnai Fruzsina
Rendelési idő:
csütörtök 14:00–20:00


dr. Spányik András
Rendelési idő:
hétfő, szerda: 8:00–11:00, 15:00–20:00 kedd: 15:00–20:00 csütörtök: 8:00–11:00 péntek: 8:00–20:00
Nézzen szét nálunk
Nézzen szét nálunk
Hírek
Élvezzük megfontoltan a nyarat!
2019 JÚN 25.
A nyár és a kánikula megérkeztével egyre több napfény ér minket. A természetes fény számos olyan élettani hatással bír, mely elengedhetetlen az egészség és a jó közérzet fenntartásához, de a veszélyekre is gondolnunk kell.
Tovább
További híreink
Így juthat el hozzánk
Partnereink
Budaörsmed Budaörsi Egészségügyi Központ
MedSpot Alapítvány
Szent János Kórház
Uzsoki utcai Kórház
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Centrum Lab
Semmelweis Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
foglaljorvost.hu
Advance Medical Hungary
Hôpital de l'Enfance de Lausanne
Autistic Art
Forbes
Kaptár
Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikai Társaság
Share@Facebook
Link másolása