Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.info@panoramamed.hu /panoramamed
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.
info@panoramamed.hu  /panoramamed
Neuropszichológia

A neuropszichológia a központi idegrendszer sérülései vagy zavarai nyomán kialakuló kognitív funkciók (észlelés, emlékezet, figyelmi és magasabb szintű működések, nyelvi funkciók, írás, olvasás, számolás) vizsgálatával és fejlesztésével, illetve rehabilitációjával foglalkozó szakterület. Ezen megismerő funkciók zavarai egyaránt adódhatnak eltérő fejlődésből, vagy szerzett sérülésből. A neuropszichológus feladata ezeknek a működéseknek a részletes vizsgálata, terápiás terv kialakítása, illetve a rehabilitációs folyamat nyomon követése.

Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Felnőttek esetében neuropszichológiai vizsgálatot indokolhat többek között agyvérzés vagy traumás agysérülés nyomán kialakuló kognitív zavar, illetve a megismerési funkciók hanyatlásával járó folyamatok (különböző típusú demenciák) kivizsgálása is. Gyermekeknél pedig segítséget nyújthat a neuropszichológiai ellátás a különböző írást, olvasást és számolást érintő tanulási és részképességzavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) diagnosztikájában és fejlesztési terv kidolgozásában, illetve az olyan gyermekkori fejlődési zavarok kapcsán is, mint az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitászavar), vagy az autizmus spektrumzavar. Felnőttek és gyermekek esetében is a különböző epilepsziás betegségek is indokolnak neuropszichológiai ellátást. Természetesen a fentieken túl még számos további állapot járhat olyan megismerő funkciókat érintő zavarral, amelyben a neuropszichológiai vizsgálat hasznos segítséget nyújthat.  

A megismerő funkciók zavarainak kezelése során a neuropszichológus elengedhetetlen feladata a zavarok lelki aspektusainak figyelembevétele is. Kiemelten fontos megsegítenie az egyes funkciók sérülésének érzelmi feldolgozását, illetve az új vagy tipikustól eltérő életkörülményekhez való megfelelő alkalmazkodást. Bizonyos esetekben a hatékony és egészleges ellátás a hozzátartozókkal való konzultációra is kiterjed.

Neuropszichológia:

Kárpáti Judit
Nézzen szét nálunk
Nézzen szét nálunk
Hírek
Élvezzük megfontoltan a nyarat!
2019 JÚN 25.
A nyár és a kánikula megérkeztével egyre több napfény ér minket. A természetes fény számos olyan élettani hatással bír, mely elengedhetetlen az egészség és a jó közérzet fenntartásához, de a veszélyekre is gondolnunk kell.
Tovább
További híreink
Így juthat el hozzánk
Partnereink
Budaörsmed Budaörsi Egészségügyi Központ
MedSpot Alapítvány
Szent János Kórház
Uzsoki utcai Kórház
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Centrum Lab
Semmelweis Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
foglaljorvost.hu
Advance Medical Hungary
Hôpital de l'Enfance de Lausanne
Autistic Art
Forbes
Kaptár
Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikai Társaság
Share@Facebook
Link másolása