Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.info@panoramamed.hu /panoramamed
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.
info@panoramamed.hu  /panoramamed
Hogyan szolgálja a páciens gyógyulását és egészségét a pszichoszomatikus szemlélet?
Pszichoszomatika
Betűméret: + -

„Sokkal fontosabb azt tudni, milyen embert érint a betegség, mint azt, hogy milyen betegség érinti az embert.”
Hippokratész

Pszichoszomatikus szemléletű, azaz a testet és lelket egységesen kezelő szakrendelőnkben egyedi, személyre szabott, empatikus és korszerű szakellátásban részesülnek pácienseink. A Panoráma Medical Centert azért hoztuk létre, mert hazánkban nincs hasonló szemléletű és szakmai referenciájú rendelőintézet.

 Az emberiség biologizáló, a test szerepét túlhangsúlyozó szemlélete rövid történetre tekint vissza, és mára a legtöbb orvos munkája során megtapasztalta, hogy korunk leegyszerűsítő emberképe, egészségről alkotott felfogása, nem ad kielégítő választ a betegségekre. Hosszú időn keresztül elhanyagoltuk az ember személyiségét és lelkét támogató, elmélyültebb munkát, és ezzel értékes része veszett el a gyógyításnak. A páciensek, sokszor kétségbeesetten keresik a lelki támogatást, a személyiségüket megértő, figyelmes, türelmes szakembereket. Mostanra szerencsére sok országban felismerték a lelki egészség társadalmi szerepét, Nyugat-Európában számos pszichoszomatikus szemléletű klinika működik. Selye János-stresszelmélete szerint a megbetegedések hátterében ok és következmény nem válnak szét, hanem cirkuláris oksági viszonyok vannak. A beteg gyógyítása csak az említett két szemlélet integrálása mentén képzelhető el. Az ellátók a beteg gyógyításában egyenértékűek, de hatásos kezelés csak a közös munka eredményeként valósulhat meg. Önmagában egyik szemlélet és ennek következtében egyik specialista sem tudja hatékonyan gyógyítani a beteget. A Panoráma Medical Centerben felismertük a közös munkában rejlő lehetőségeket, és a betegek érdekében e köré szerveztük az ellátást.

Azt, hogy a lélek egészsége és az emberi kapcsolatok hatással vannak fizikai egészségünkre, sőt, alapvetően a két dolog egymástól elválaszthatatlan egymástól, már az ókori Görögök is megfigyelték. Az orvosok világszerte évszázadokon át dolgoztak ennek szellemében. Habár ezen megfigyelések a legtöbb orvos számára ismertek, korunk társadalmában csak adatokat, tudományos kutatáson alapuló tényeket fogadunk el. Szerencsére a legmodernebb genetikai és idegtudományi kísérletek bizonyítékokat szolgáltatnak a lélektani működés, és a testinek tartott betegségek közötti kapcsolatokra, összefüggésekre. Új tudománnyá nőtte ki magát a pszicho-neuro-immunológia, amely a lélektani problémák és az idegrendszer, valamint az immunológia, azaz a szervezet védekezőképessége közötti összefüggéseket kutatja. Ismert jelenség, hogy munkahelyi, vagy egyéb stressz alatt betegségek gyakran lappanganak, ám hétvégén, vagy szabadság alatt, a stressz elmúltával aktivizálódnak, ami jól mutatja, hogy a stressz elnyomja az immunrendszer működését, emiatt nem érezzük magunkat betegnek, ám könnyebben kapunk el fertőző betegségeket.

Egy san diegói kutató, Michael Irwin nagyszámú mintán kimutatta, hogy halálos beteg férjüket ápoló nők szervezetében lényegesen alacsonyabb számban vannak jelen a szervezet védekezőképességét alapvetően befolyásoló immunsejtek, ezért fogékonyabbak a fertőzésekre. A helsinki Országos Egészségügyi Intézetben 7000 emberen végzett kutatás azt az elképesztő eredményt hozta, hogy a kezeletlen, krónikus depresszióban szenvedő páciensek 3,3-szoros eséllyel betegszenek meg tüdőrákban. Ez csaknem azonos kockázatot jelent, mint maga a dohányzás. Hasonlóan megdöbbentő eredménnyel zárult a Johns Hopkins Egyetem klinikáján végzett kísérlet, amely alapján a depresszióban szenvedő páciensek esetén a szívinfarktus kockázata 4,5-ször nagyobb volt egészséges társukéhoz viszonyítva.

Krónikus betegségek pszichoszomatikus megközelítése

Közismert tény, hogy a hosszan tartó, krónikus betegségek, melyek sokszor fájdalommal, szenvedéssel, életminőség-romlással járnak, a páciensek és környezetük számára nagy lelki megterheléssel járnak. A betegség súlyosságát sokszor tovább rontja a társuló depresszió és nagy mértékben nehezíti a gyógyulást, vagy az egyensúly megteremtését.

Terápia

Jó hír azonban, hogy a kutatások szerint a társas támogatás, a pszichoterápia, illetve a relaxáció rendkívül hatékonyak a kórképek megelőzésében és megdöbbentő mértékben javítják a páciensek életminőségét.

Csendes, exkluzív, zöldövezeti szakrendelőnkben elegendő figyelmet szentelhetünk pácienseinkre, ahol sokrétűen képzett orvosok, pszichológusok és pszichoterapeuták dolgoznak, tudományosan megalapozott módszerekkel.

MR vizsgálatokkal bizonyított tény, hogy a hatékony és professzionális terápia megváltoztatja az agy működését. Szakemberek a páciensekkel folytatott konzultációk során kialakítják a számukra legmegfelelőbb, egyedi kezelési tervet.

Pszichoszomatikus orvos

Egyedülálló szolgáltatásunk keretében lehetőség nyílik úgynevezett pszichoszomatikus konzultációra, amely újszerű kapcsolatot hoz létre a pszichoterápiás szakemberek és a szakorvosok munkája között. Pszichoszomatikus orvosaink a pszichoterápia és az orvoslás területén egyaránt jártasak. A páciensek kivizsgálását és terápiáját mind pszichoterápiás, mind pedig szakorvosi szempontból átgondolják. Ennek alapján, a pácienssel közösen alakítják ki a számára legmegfelelőbb terápiás tervet.

Hipertónia

Ütőereink gazdag idegrendszeri és hormonális kapcsolatokkal rendelkeznek, melyek segítségével az egyes szervek aktuális oxigén- és tápanyag-igényének megfelelően igen tág határok között tudják szabályozni keresztmetszetüket, ezáltal az éppen átáramló vér mennyiségét.

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) lényege az érfalrendszer rugalmasságának csökkenése, mely hosszútávon súlyos, életveszélyes szövődményekkel (szívinfarktus, stroke) fenyeget. A betegség kiváltó okai igen összetettek, genetikai tényezők mellett a túlsúly, a dohányzás, a túlzott sófogyasztás, továbbá generalizált szorongás, egyes hangulatzavarok. Összességében a szervezett krónikus, túlzott készenléti állapota, azaz a krónikus stressz is szerepet játszik benne.

A hipertónia kezelése komplex pszichoszomatikus feladat. A megfelelő étrend és fizikai aktivitás kialakítása mellett gyógyszeres kezelés, valamint relaxáció, pszichoterápia is szükséges lehet. A terápiás tervet minden esetben személyre szabottan, a pácienssel közösen alakítjuk ki.

Inzulinrezisztencia, PCOS és más hormonális egyensúlyzavarok

Szervezetünk hormonális működése igen összetett. Nemcsak a “klasszikus” hormontermelő szervek (petefészek, here, pajzsmirigy, mellékvese) termelnek hormonokat, hanem többek között a bélfal, a szívizom, a bőr alatti zsírszövet is. Központi szabályozó szerepe van az agyalapi mirigynek, ami többszörös kapcsolattal rendelkezik a hipotalamusz nevű agyi területtel, melynek érzelmi életünk szabályozásában van kiemelt szerepe.

A hormonális egyensúly-zavarokat nem lehet tisztán, az egyes hormontermelő szervek működési problémájának tekinteni. Hányan nem tudnak fogyni a legszigorúbb diéta és mozgásterv mellett sem? És hányszor indul meg később mégis a fogyásuk, akár változatlan életmód mellett? Az érzelmi élet, a társas stressz-tényezők és a szervi működés jellemzői (pl. hormonszintek) együttes figyelembe vételével jobban megértjük, hogy mi történik páciensünk szervezetében, magyarázatot kapunk a szervi működészavarra is.

Az inzulin-rezisztencia lényege, hogy a páciens szervezete nem elég érzékeny a cukrokat a májba, izomzatba bevinni hivatott inzulinra, ezért az energia kénytelen zsír formájában raktározódni. A betegség jelentőségének megítélése igen változatos, egyes orvosok (és páciensek) nem vesznek tudomást róla, mások a legkülönbözőbb problémák fő okának tartják. Annyi bizonyos, hogy egyes hölgypácienseknél az inzulinrezisztencia policisztás petefészek-betegséggel (PCOS) jár együtt, mely az ösztrogén-egyensúly zavara, és rendszertelen menstruációval, bőrproblémákkal, valamint a peteérés hiányával és ezen keresztül nehezített fogamzással járhat.

Szakrendelőnkben az inzulin-rezisztencia és a PCOS gyanúja esetén gondos kivizsgálás és a problémakör személyre szabott mérlegelése történik, melyre komplex pszichoszomatikus kezelési tervet építünk.

Depresszió

A depresszió kialakulására többféle magyarázat létezik: egyaránt magyarázható biológiai, pszichológiai és szociológiai megközelítéssel. Számos formája ismert, amelyek között enyhébb és súlyosabb, kórházi kezelést igénylő esetek egyaránt előfordulnak. Legismertebb tünetei közé tartozik a szomorúság, a reménytelenség, az örömtelenség, vagy az üresség szubjektív érzése. Jelentős testsúlycsökkenés, alvászavarok, nyugtalanság vagy éppen meglassultság érzése, illetve a halállal kapcsolatos visszatérő gondolatok. Terápiája komplex szemléletben a legeredményesebb, amikor a gyógyszeres terápia mellett, pszichoterápiás kezelésben is részesül a páciens.

Amellett, hogy a kórkép az öngyilkosságok hátterében álló leggyakoribb faktor, depressziós páciensekkel végzett kutatások jó például szolgálnak arra, hogy a megbetegedések megértéséhez elengedhetetlen a komplex, pszichoszomatikus megközelítés. Számtalan vizsgálat bizonyítja, hogy kezeletlen depressziós pácienseknél a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek kockázata jelentősen megnő. Egy a Johns Hopkins Egyetem klinikáján végzett kísérlet alapján a kezeletlen depresszióban szenvedő páciensek esetén a szívinfarktus kockázata 4,5-ször nagyobb az egészséges társukéhoz viszonyítva.

Intézetünkben az elengedhetetlen testi/szomatikus kivizsgálások és terápia mellett lehetőség nyílik arra, hogy a gyógyszeres kezelés beállításával és követésével párhuzamosan pszichoterápián vegyenek részt pácienseink. Ezzel a komplex szemlélettel pácienseink életminősége jelentősen javulhat,

Reflux

Mindnyájan éreztük már, hogy étkezés után fáradtabbak vagyunk, stresszhelyzetben hasmenésünk vagy éppen hányingerünk lesz, amikor szerelmesek vagyunk, alig van étvágyunk, vagy csak egyszerűen megmagyarázhatatlan okokból rendszeresen fáj a hasunk. Az iménti példákra az emésztő-szervrendszer és az idegrendszer összetett kapcsolata ad magyarázatot. Fent említett példákban azonban általában szerencsére nem jelentkeznek krónikus elváltozások. Azonban tartósan fennálló stressz hatására a gyomornedv termelése fokozódik, a gyomor ürülése lelassul és a nyelőcső záróizmának működése romlik, melynek következtében a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül. Ezt a jelenséget hívják gastrooesophagealis refluxnak, melynek kezelésére hatásos gyógyszerek állnak rendelkezésre.

Ám könnyen belátható, hogy az elváltozás kiváltó okait a gyomorsav-csökkentő gyógyszerek nem szüntetik meg. A stressz hatására rövidtávon adrenalin szabadul fel, illetve fokozódik az úgynevezett szimpatikus idegrendszeri aktivitás. Ennek rövidtávon fontos előnyei vannak: az izomrendszerben és az agyban fokozódik a vérellátás, növekszik a szívfrekvencia, emelkedik a vérnyomás, ezért a koncentráció rövi távon javul az izmok harcra vagy menekülésre felkészülnek. Evvel párhuzamosan csökken az ellenkező hatást kiváltó paraszimpatikus idegrendszeri aktivitás, amely elsősorban reproduktív és emésztési funkciókban hasznosak. Ám szorongásos állapotokban ez az állapot állandósul, az egyensúly tartósan eltolódik, a szervezetben megemelkedik a kortizol nevű szteroidhormon szintje is. Ennek számos egészségkárosító hatása mellett az emésztőrendszer vérátáramlásának csökkenése, a védő funkciók romlása, a gyomorsav-szekréció növekedése és a gyomorürülés romlása lesz a következménye.

Az így kialakuló reflux betegség tehát felfogható egy jelzésként is, a tartós stressz jeleként. A tünetek csökkentése miatt fontos a hatékony gyógyszeres kezelés és az endoszkópos kivizsgálás is, ám, ha tartós és hatékony javulást akarunk elérni, mindenképpen pszichoterápiával érdemes kombinálni a kezelést, hogy megértsük az eltérés hátterében álló lelki problémák mibenlétét, vagy éppen megtanuljunk ellazulni, relaxálni.

A krónikus fájdalom

Az ember fizikai megterhelése jelentősen változott az elmúlt évtizedekben. Korábban elsősorban a sokszor extrém nehéz munka és az ergonómiailag kedvezőtlen körülmények jelentették a fő problémát, mára ezek mellett az ülő életmód okozta természetellenes statikai terhelés következményeivel is találkozunk. Ezen hatások következtében gerincünk, nagyízületeink porcmennyisége csökken, a csontok deformálódnak, és a fájdalom állandósul. Mindezek jellemzően komor hangulattal, szűkebb érzelmi mintázattal, esetleg a szociális kapcsolatok elszegényedésével társulnak. A krónikus fájdalommal élő emberek panaszai nem mindig arányosak a terheléssel. Sokszor éppen a pihenés, a gyógykezelés hatására rosszabbodnak, máskor látszólag érthetetlen módon javul a helyzet. A fájdalom-élmény nem feltétlenül függ az adekvát kiváltó ingertől, az ezért felelős idegi pályák mintha önálló életet élnének.

Pácienseinket a komplex pszichoszomatikus szemlélet mentén érthetjük meg a legjobban. A krónikus fájdalom emocionális és szervi vonatkozásai ugyanis kölcsönösen provokálják egymást. Gondos kivizsgálást követően a páciens szociális helyzetétől, szubjektív betegségképétől, és a szervi elváltozások típusától, súlyosságától függően, személyre szabottan tervezzük meg a kezelést, mely a relaxációtól a pszichoterápián át a gyógyszeres és fizikoterápiás kezelésig, egyes esetekben műtéti beavatkozásokig terjedhet.


‹ Vissza
Nézzen szét nálunk
Nézzen szét nálunk
Így juthat el hozzánk
Partnereink
Budaörsmed Budaörsi Egészségügyi Központ
MedSpot Alapítvány
Szent János Kórház
Uzsoki utcai Kórház
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Centrum Lab
Semmelweis Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
foglaljorvost.hu
Advance Medical Hungary
Hôpital de l'Enfance de Lausanne
Autistic Art
Forbes
Kaptár
Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikai Társaság
Share@Facebook
Link másolása